Skip to content

Mitäs se on mieltä asioista?

Todettakoon heti alkuun: pyrin antamaan mahdollisimman vähän vaalilupauksia. Ideaalitilanteessa en joutuisi lupaamaan mitään muuta kuin, että pyrin aina tekemään päätöksiä jotka lisäävät mahdollisimman monen Vantaalaisen hyvinvointia. Olen ollut mukana kuntapolitiikassa jo yli 8 vuotta. Nämä vuodet ovat opettaneet minulle, että  isot päätökset eivät ole juuri koskaan niin yksinkertaisia, kuin mitä ne saattavat päällepäin näyttää ja päiväpolitiikan siirtyminen Twitteriin, jossa monimutkaiset asiat täytyy perusteluineen tiivistää 150 merkin twiittiin ei ole tätä yhtään helpottanut. Työskentelen tutkijana, minkä takia tutkitulle tiedolle perustuva päätöksenteko on lähellä sydäntäni. Aina ei voi olla tutkittua tietoa saatavilla, jolloin on tyydyttävä tekemään päätöksiä parhaan saatavilla olevan tiedon perusteella. Niinpä siis lupaan perustaa päätöksentekoni aina parhaaseen saatavilla olevaan tietoon.

Nostoja vaalikoneista

Pääset tutustumaan vaalikonevastauksiini kokonaisuutena seuraavista linkeistä: YLE:n vaalikoneHelsingin Sanomien vaalikone ja Vantaan Sanomien vaalikone. Alla avaan muutamia mielestäni keskeisiä vastauksiani.

undraw_staying_in_i80u

Pitäisikö alle 25-vuotiaille tarjota ilmainen ehkäisy? Kyllä pitäisi, täysin samaa mieltä. Moni vastustaa tätä ajatusta, koska ovat sitä mieltä, että jokaisen aikuisen olisi vastattava omasta ehkäisystään. Olen tästä periaatteellisesti samaa mieltä. Kuitenkin minusta tämä on hassu paikka katsoa mitään muuta kuin kustannusvaikuttavuutta.

Koska Suomessa on kerran jo linjattu, että meillä on hyvinvointiyhteiskunnalle ominaisesti hyvin laaja lähes maksuton terveydenhuolto, niin kaikki keinot alentaa tämän lupauksen kustannuksia (kuten tämä maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille ainakin alustavien tutkimusten perusteella tekee) on otettava huomioon. On vastuutonta politiikkaa ja veronmaksajien rahojen tuhlaamista vastustaa näitä muutoksia vedoten ideologiaan. Lisäksi tässä on tietty kyseessä eettinen päätös, joka johtaa aborttien kysynnän vähenemiseen.

undraw_feeling_blue_4b7q

Pitäisikö mielenterveyspalveluiden piiriin päästä nopeammin? Kyllä pitäisi, täysin samaa mieltä. Korona-kriisi on ajanut erityisesti nuorten mielenterveyden tiukille ja Vantaan on otettava edelläkävijän rooli mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantamiseksi, jottei yksikään vantaalainen nuori tai vanhempikaan joutuisi jäämään yksin ongelmiensa kanssa. Vantaalla on toteutettava terapiatakuu, vaikka Suomen hallitus jarruttaisikin sen toteuttamista valtakunnallisesti.

Mielenterveysongelmat ja erityisesti nuorten mielenterveysongelmat on nostettava keskiöön myös siksi, että sen lisäksi että mielenterveysongelmien hoito vaatii resursseja, vievät ne pahentuessaan helposti nuoren työkyvyn, jolloin palveluiden rahoittajia on yhä vähemmän. Tässä jos jossain on nyt panostettava nuoriin ja pian!

undraw_eating_together_tjhx

Pitäisikö kouluissa olla vähintään kerran viikossa kasvisruokapäivä? Kyllä pitäisi, samaa mieltä. Kouluruoan keskiössä on edelleen oltava se, että lapset ja nuoret saavat ainakin yhden tervellisen aterian päivässä. Pitkälle on kuitenkin tultu niistä ajoista, jolloin kasvisruoka päivä tarkoitti aina joko pinaattilettuja tai sosekeittoja.

Kouluruokailussa pienetkin muutokset voivat johtaa isoihin päästövähennyksiin. Vantaalla on valatavasti kouluja, joissa ruoka tarjoillaan päivittäin. Siinä ei häviä kukaan, että edes kerran viikossa – ellei useammin tarjolla olisi hyvää, laadukasta kasvisruokaa.

undraw_the_world_is_mine_nb0e

Pitäisikö kaikessa kunnan päätöksenteossa otta huomioon ympäristö- ja ilmastovaikutukset? Kyllä pitäisi, täysin samaa mieltä. Ilmastonmuutos tapahtuu, eikä siitä toivottavasti enää kuntatasollakaan joudu väittelemään. Siksi on myös luonnollista, että kaikessa päätöksenteossa otamme huomioon päätösten ympäristö- ja ilmastovaikutukset. Teemme osamme.

Tämän lisäksi kuitenkin useat päätökset vaikuttavat “abstraktin” ilmastonmuutoksen lisäksi ihan konkreettisesti lähiluontoomme. On keskeistä, että myös tämä kulma otetaan huomioon päätöksenteossa ja että vantaalaisille on myös jatkossa tarjolla vaivaton pääsy lähiluontoon.

undraw_gradma_wanr

Pitäisikö vanhustenhoidossa siirtää painopistettä kotihoidon puolelle? Kyllä pitäisi, täysin samaa mieltä. Hoitokotipaikat ovat valtavan kalliita yhteiskunnalle ja jo muutenkin ylikuormittuneessa sote-järjestelmässämme pitäisi pyrkiä tukemaan seniorien kotiasumista mahdollisimman pitkään. Tässä on keskeistä, että kotihoidolla on käytössään riittävät resurssit, jotta ikäihmisiä voidaan oikeasti hoitaa, eikä esimerkiksi puuttellisen resurssoinnin seurauksena ikäihmisten tila huonone siihen kuntoon, että heidät on pakko sijoittaa hoitokotiin.